A mai kor a lazaságot hirdeti. Lazán szeretünk élni, könnyed viselkedésre sarkall minket a korszellem. Ám vannak helyzetek, amikor ez már nem elég. Van, amikor a formális szabályok ismerete nélkül nem jutunk előre. Megfeneklenek a tárgyalások, kínosan érezzük magunkat, vagy rájövünk, nem is tudjuk, mit kellene tennünk.

Ilyenkor a illemtan vagy a protokoll szabályok ismerete segíthet. Mind az illemtan, mind pedig a protokoll az évszázadok nyomán alakult ki, olyan szabályok együttese, amelyek a kulturált, visszafogott, tudatos és tiszteleten alapuló viselkedés szabályait gyűjti össze.

Protokollra/ etikettre nem csak a diplomáciai, állami, politikai tárgyalásokon van szükség. Az etikett elsősorban az emberi viselkedés szabályainak együttese, amelyet üzleti tárgyalásokon éppúgy hasznosíthatunk, mint magán programjainkon.

Éppen a társadalmi normák, a viselkedéskultúra lazulása, az informális, laza viselkedés elterjedése miatt van még inkább szükség a szabályszerű viselkedés ismeretére, hiszen a hétköznapok oldott légköre elaltatja bennünk a figyelmet a formálisan rögzült normák betartására.

Az illem nem öncélú formai gyakorlat, hanem az emberek közötti súrlódások egyik leghatékonyabb kezelési módja; puha és hatékony védelmi rendszer az emberek közötti ütközések tompítására; kulturált formája a másokat nem sértő önérvényesítésnek. Összességében segíti, hogy különbözőségeinkből következő ütközéseink puha talajon landoljanak.

Etikettet tanulni nem nehezebb, mint elsajátítani az autó vezetést. Megtanulni nem más, mint készségeinket fejleszteni, alkalmazása pedig nem nehezebb, mint levegőt venni.

Hajnal trénerként arra törekszik, hogy kibontakoztassa a minden emberben meglévő vágyat arra, hogy személyét elfogadják a többiek. A tanfolyam a tudatos viselkedés kialakításában segít.

Protokoll tanácsadóként és szervezőként pedig az egyes események lebonyolításában segít, hogy azok megfeleljenek az évszázadok során nemessé vált viselkedési normáknak.

Ferencz Hajnal szaktudását a legjobb protokoll és etikett iskolákból szerezte. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Szakán végezte Diplomácia Főszakirányon. Ezt követően Brüsszelben és Washingtonban tanult a szakma legjobbjaitól. Szakirányú tanulmányait a The Protocol School of Washington és az International School of Protocol and Diplomacy-n végezte.